Marley is vermist!

Momenteel leef ik in een kleine nachtmerrie. Marley is sinds 31 mei vermist. En wel elke dag loop ik te zoeken. Er zijn niet of nauwelijks zichtmeldingen (ze is denk ik heel bang).

VERMIST in Rotterdam Pendrecht zuid

Marley is vermist
Heeft u Marley gezien?
Neem dan contact op met mij!

Kenmerken
Geslacht: poes
Gechipt: ja
Kleur: bruin grijs en zwart gestreept (gemarmerd) met witte bef (wit bij haar neus) en witte sokjes.
Vermist sinds: 31-05-2021
Straat: Sint Maartensdijkstraat, Rotterdam

Marley is net 16 jaar met een slanke bouw (zou nu heel mager kunnen zijn).
Ze heeft een grijs/bruin/zwart gestreepte vacht met zwarte strepen op de rug/flanken en poten. Voorpoten witte voetjes en witte ‘sokken’ op de achterpoten en een wit snoetje en befje.

Contact opnemen mag altijd. We missen haar enorm!

Tips hoe te zoeken zijn niet nodig: is aangemeld bij Amivedi Rotterdam en op allerlei Facebook groepen: Huisdier vermist of gevonden Charlois, Rotterdam en Dieren vermist gevonden Rotterdam e.o. En KAT VERMIST / GEVONDEN NEDERLAND – de kattenbak staat buiten, geursporen gelegd, speurhonden ingezet…. En nog steeds niet thuis. Het rondje kan zijn de Wielewaal, Pendrecht. Dierenartsen op de hoogte Dierenziekenhuis Rotterdam, Dierenkliniek Pendrecht en dierenarts Wolphaertbocht. Chip staat op vermist met juiste telefoonnummers. Wilt u naar haar uitkijken? Ze is wat bangig en schichtig voor vreemden.

Dit is een (levens)verhaal…

Dit verhaal begint met een plant. De plant was een vrucht die gegeten kon worden. Maar er is voor gekozen hem te laten staan en te laten bloeien. Zodat er nieuw zaad zou komen voor nieuwe planten. Geboren om dood te gaan. De oude plant is voeding voor de bodem. Het zaad?

Zaad en selectie

Het zaad verzamelt Hij met liefde. Sommige zaden hebben schimmel en keurt Hij af. Sommige zaaddozen bevatten niets of slecht zaad. Sommige kleine zaden krijgen toch een kans. Wat overblijft is kaf. Dat dient weer tot voeding van de bodem of kan worden verbrand.

De wind blaast het zaad

De wind blaast het zaad schoon. Heel liefdevol. De toch wel “verrotte” zaadjes worden alsnog verwijderd bij deze selectie. Het zegt nog niks over het zaad zelf. Sommige zaaddozen zagen er slecht uit en toch kwam er prachtig zaad uit! Sommige zaaddozen waren klein en toch kwam er goed zaad uit. Sommige zaaddozen waren groot en er kwam slecht zaad uit.

En nu?

Het zaad zal in goede grond gezaaid worden. Ook viel er wat zaad per ongeluk op de stenen. En op plaatsen waar geen voeding is. Dit kan helaas niet groeien. Het zaad wat niet zal kiemen, zal sterven en weer één worden met de grond. De natuur intrigeert me. Het bevat levenslessen voor ons leven.

Vertaling

Hoe ik dit alles zie? En hoe kan ik dit in kunst vertalen? Lastig… Want de natuur vertelt het ons al zo duidelijk. Ik hoef het niet te vertalen in kunst. Onze aarde is kostbaar. Oorzaak en gevolg. Slechte zorg voor insecten, veroorzaakt een beweging in de natuur. Geen zaad zal zich ontwikkelen. Ons gedrag heeft effect op lange termijn.

Bron

In dit verhaal zijn prachtige parallele verhalen te vinden in de bijbel. En ik wil het dieper begrijpen. Er zijn bepaalde principes en natuurwetten die gelden, wat kunnen we daarvan leren? Lessen die ik trek uit dit alles? Wees liefdevol met elke zaaddoos die je tegenkomt, soms gaat dat mis en dat is verdrietig. Laad de wind waaien om het overige kaf te verwijderen. Zorg goed voor je eigen zaaddoos, zorg dat je niet last krijgt van schimmel. Wees vruchtbaar (in goede dingen doen). Niet al het zaad wat je zaait zal opgroeien, hoe verdrietig ook. Noem me een geloofsgekkie. Dat is dan maar zo. Hieronder nog wat teksten uit de bijbel.

Links uit de Basisbijbel

‘De regen en de sneeuw vallen uit de hemel en gaan daar niet naar terug. Maar ze maken de aarde nat en vruchtbaar, zodat er planten gaan groeien. Die planten zorgen voor zaad voor de zaaier en voor brood voor de eter.’
‭‭JESAJA‬ ‭55:10‬ ‭BB‬‬

‘De zaaier loopt huilend te zaaien [ omdat hij dat graan niet zal kunnen eten ]. Maar als hij zijn oogst binnenhaalt, loopt hij te juichen met zijn armen vol graan.’
‭‭PSALMEN‬ ‭126:6‬ ‭BB‬‬

‘Hij zei: “Een zaaier ging zaaien. Een deel van het zaad viel langs de weg. Daar werd het vertrapt en de vogels aten het op. Een ander deel viel op rotsgrond. Toen het opkwam, verdroogde het doordat er geen vocht in de grond zat. Een ander deel viel tussen de distels. En de distels kwamen tegelijk met het zaad op en verstikten het. Een ander deel viel in goede grond. Toen dat opgekomen was, leverde het een oogst op die 100 keer zo groot was [ als wat er was gezaaid ].” En Hij riep: “Als je oren hebt, moet je ook goed luisteren!”’
‭‭LUKAS‬ ‭8:5-8‬ ‭BB‬‬

‘[ Jezus zei: ] “Luister nu. Ik zal jullie uitleggen wat het verhaal van de zaaier betekent. Als je het goede nieuws van het Koninkrijk van God hoort, maar het niet begrijpt, komt de duivel en steelt wat er in je hart was gezaaid. Dat is het zaad dat langs de weg viel. Er zijn ook mensen die het woord [ van God ] horen en het onmiddellijk blij geloven. Dat is het zaad dat op rotsgrond viel. Want het geloof van die mensen heeft geen wortels: hun geloof zit niet diep. Ze geloven wel een tijdje, maar als er problemen en moeilijkheden komen omdat ze het woord geloven, verliezen ze hun geloof. Er zijn ook mensen die het woord horen, maar hun geloof wordt verstikt door de zorgen van de wereld en het verlangen naar geld. Er groeit geen vrucht aan hen. Zij zijn het zaad dat in de distels is gezaaid. Het zaad dat in goede aarde is gevallen, zijn de mensen die het woord horen en begrijpen en aan wie ook vrucht groeit. Bij sommigen 100 keer zo veel, bij sommigen 60 keer zo veel en bij sommigen 30 keer zo veel [ als dat er gezaaid was ].” Jezus vertelde hun nog iets in de vorm van een verhaal. Hij zei: “Je kan het Koninkrijk van God vergelijken met een boer die goed zaad had gezaaid in zijn akker. Maar toen de mensen sliepen, kwam zijn vijand. Hij zaaide onkruid over het gezaaide graan heen. Daarna ging hij weg. Toen kwam het graan op en er groeiden graankorrels aan. Maar ook het onkruid kwam tevoorschijn. De knechten gingen naar de boer en zeiden tegen hem: ‘U had toch goed zaad op uw akker gezaaid? Hoe kan het dan dat er zoveel onkruid staat?’ Hij zei tegen hen: ‘Dat heeft een vijand gedaan.’ De knechten zeiden tegen hem: ‘Wilt u dat we het onkruid eruit trekken?’ Hij zei: ‘Nee, want als jullie het onkruid eruit trekken, trekken jullie misschien per ongeluk ook het graan eruit. Laat het maar samen opgroeien tot de oogst. Bij het oogsten zal ik tegen de maaiers zeggen: ‘Haal eerst het onkruid eruit. Bind het samen tot bossen en verbrand het. Maar breng het graan in mijn schuur.’ “’
‭‭MATTEÜS‬ ‭13:18-30‬ ‭BB‬‬

Zwart gat….

Wil jij wel eens verdwijnen?

Liefst in een zwart gat. Geen geluiden meer geen prikkels. Rust…. “Volgens de algemene relativiteitstheorie is een zwart gat een gebied in de astronomische ruimtewaaruit niets, zelfs licht niet, kan ontsnappen. Dit is het gevolg van een extreme vervorming van de ruimtetijd die hier optreedt, door de zwaartekrachtvan een zeer compacte enorme massa.” Quote Wikipedia. In mijn werk is het zwarte ontsnapt een leeg zwart gat blijft achter.

Is een zwart gat negatief?

Vandaag sta ik stil bij een groot monumentaal schilderwerk van mij. Ik maakte het omdat ik onderzoek deed naar gaten. Hoe werkt een enorm zwart gat. Welke aantrekkingskracht heeft dat? En hoe zwart is zwart. Welk effect heeft het wanneer je de twee laat clashen met elkaar?

Anish Kapoor heeft ook dat intense zwart proberen te vangen in zijn werk “Descent into Limbo” al in 1992. Kapoor ontwikkelde zijn eigen verf Vantablack exclusief voor zichzelf. Een andere kunstenaar Stuart Semple maakte als tegenreactie roze verf. De enige die het niet mag kopen van Stuart is Kapoor. Ook een zwarte verf, de verf absorbeert 99% van het licht. Black 3.0 heet de verf.

Structuur, dynamiek, rauwheid

150x100m mixed media Implosie

Het werk is erg groot. Wanneer je ervoor staat voelt het heel indrukwekkend. Alsof er een inslag is geweest. En in de beschadiging ligt schoonheid. Zo kan ik intens genieten van mijn eigen werk. Ik heb in mijn werkzame kunstenaarsleven maar drie grote doeken gemaakt en daar is dit er eentje van. Ik begrijp soms echt niet wat ik zelf maak. Ik voel de drive om het te maken en kan er intens van genieten als het af is. Het is vooral expressief.

Uitdaging

Het lijkt mij een mooie uitdaging om weer opnieuw aan het werk te gaan met deze materie. Hoe licht juist het zwarte gat omsluit en tegen de relativiteitstheorie in, het zwarte juist opgeslokt zal worden door het licht. Licht is de weerkaatsing van vele kleuren. Of heeft licht schaduw nodig om licht te zijn? Veel licht verblind. Donker maakt ook blind.

Vanuit mijn geloof intrigeert deze tekst mij zo: ‘En het licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft het niet begrepen.’
‭‭Johannes‬ ‭1:5‬ ‭HSV‬‬.Wordt met het licht Jezus bedoelt of misschien ook wel zijn volgelingen? Is licht goedheid? Is het de uitreikende hand van God? Wie is hier de duisternis? Begrijp jij het licht?

Werk werk werk….

Waar ben jij dankbaar voor? De komende weken ga ik stil staan bij een aantal autonome werken van mij. Vandaag heb ik de vazen uitgekozen. Of specifiek ééntje.

Het verhaal

Ik had er vier in totaal gemaakt. Waar van er drie verkocht waren. Helaas is er eentje inmiddels bij een koper gesneuveld. En één vaas is terug gekomen na het overlijden van mijn grootste verzamelaar van kunst. Het is een bijzonder verhaal hoe deze vazen zijn ontstaan.

De vazen zijn standaard afgegoten vazen. Doe zoveel in een dozijn de keramiek fabriek uit kunnen rollen. Ik heb ze bewust niet afgemaakt en geglazuurd. Omdat de vazen staan voor in progress/ in wording. De groei is nog gaande. En wanneer je zo’n vaas koopt is het enige wat je kan doen ervan genieten en hem voor de sier neerzetten.

Jij bent perfect

Hoe mooi is dat in het leven ook. Wij zijn nooit af zo lijkt het. Altijd kunnen we nog ontwikkelen of worden we gevormd door dingen om ons heen. En toch onze Creator bekijkt ons en Hij vindt ons prachtig. Imperfectly perfect. We worden gevormd en toch zijn we goed zoals we zijn.

Ik geloof dat omdat Jezus voor mij gestorven is. En de dood heeft overwonnen. Zo kan God naar ons kijken en de totale perfectie zien.

Vanmorgen zat ik dus even een stil momentje met mijn vaas op schoot. Na te denken over mijn werk. Een lieve vriendin gaf me deze tip om weer opnieuw geïnspireerd te worden en enthousiast te worden om werk te maken. Er staan nog twee vazen in mijn vitrine kast. En ik ben blij met ze.

Wil jij ook zo’n reminder?

Voel jij het ook resoneren? Er kan een vaas bij jou thuis staan. Er is ook een mogelijkheid tot kunstuitleen. Wanneer je een kunstwerk op een speciaal plekje hebt staan is dat een mooie reminder, dat je perfect bent.

Morgen een ander werk. Ik denk dat ik al weet welke dat zal zijn.

Pijn waar je wakker van word….

Elke ochtend word ik wakker met pijn. Dat is de realiteit. Sommige perioden is het erger dan andere. Soms gaat het maanden redelijk goed. Ik kan net doen of het er niet is. Ik kan het negeren. Ik kan er geestelijk tegen vechten. Maar het is nog niet weg. Genezen zou fijn zijn. Maar er zijn zoveel mensen ziek en ook veel erger nog dan mij.

Chronisch ziek

Gisteren was ik in het ziekenhuis. Ik ben in 2005 en 2008 geopereerd aan mijn endometriose. Waar ik tot voor die tijd, dacht ik geen last van had. Ik had al wel sinds lang gewrichtsklachten en soms vermoeidheidsklachten. Zelfs zo dat ik al bij een reumatoloog liep, waar ik eigenlijk alleen maar ontstekingremmer/pijnstiller kreeg.

Afijn, gisteren hoorde ik een beetje hoe heftig de operaties waren. Door de endometriose zaten alle organen verkleefd in mijn buik. En je kunt je voorstellen dat de operatie veel littekenweefsel naliet (de baarmoeder is verwijderd, omdat ik door de hormoonkuur enorm bleef vloeien) . Ik wist dit allemaal niet voor gisteren. Had altijd wel buikpijn maar dacht dat zijn gevoelige darmen.

Genezingsdienst

Ver voor al deze dingen omdat ik last had van gewrichten en vermoeidheid en ik denk dat ik net wist over de endometriose (voor de tweede operatie) besloot ik naar Jan Zijlstra te gaan. Ik wou met eigen ogen zien hoe bizar dit was (het is immers een controversieel onderwerp). En had stille hoop voor genezing voor mezelf. Mensen die roepen dat ze genezen zijn…. en ik zag het gebeuren. Ik voelde me net ongelovige Thomas. En ik dacht “nee, dat is niet voor mij”. Toen zei Jan: “Willen de mensen naar voren komen met darm klachten?”. Mijn buik ging te keer met het horen van deze woorden. Serieus, mijn darmen borrelden. Maar ik ging niet. Ik ging de discussie met mezelf en God aan op dat moment. Zo van: “nee, hij moet specifieker zijn over mijn endometriose. Ik heb niks aan mijn darmen.”

Tot ik dus gisteren bij die arts zat en ze me de hele waarheid achter deze operatie vertelde en dat de buikpijn die ik nu heb met verkleefde darmen hebben te maken. Ik dacht toen terug aan die genezingsdienst.

Is dit een succesblog? Nee. Ik ben nog niet genezen. Ik kijk er wel naar uit. Onderwijl probeer ik er alles aan te doen om in goede conditie te zijn. Ik eet gezond, fysiek bezig zijn is iets lastiger. Er zijn perioden geweest dat ik mij super goed voelde. Vol energie! En nu mijn hormonen weer veranderen is er een nieuwe uitdaging.

Sommige mensen dachten na mijn vorige blog dat ik zelf terminaal was ofzo. Dat is niet zo. Ik ken wel mensen (vrij dichtbij) die pas ernstige diagnoses hebben gekregen. Of afgelopen jaar gehad hebben. En omdat ik weet wat pijn is, raakt me dat. Ik las Rom. 8:17. En werd bemoedigd maar ben ook op zoektocht naar meer betekenis daarin. Nog meer van Zijn Geest in mij.

Die hemelse dingen zorgen dat het lijden dragelijk is. Zoiets lees ik. Gebeuren er nu soms wonderen? Ja. Ik heb het gezien. Hebben woorden kracht? Ja. Hebben overtuigingen in jouw hoofd kracht? Ja. Dus: vernieuw je denken. Maar is dat het? Ik geloof dat God zelf een wonder moet doen, daar hebben wij geen aandeel in.

Mijn kunst en ziekte

Wat dit in relatie tot mijn kunst betekent? Ik bewonder werk van Frida Kahlo. Ook zij wist wat pijn was. Het is kleurig werk en toch ook heel pijnlijk. Mijn werk is over het algemeen niet zo kleurrijk. Misschien ga ik daar verandering in aanbrengen. Lijden is wel een groot onderdeel van mijn werk.

In deze periode maak ik dus weinig kunst. Ik ben er weinig mee bezig. Bedenk maar eens als je je teen stoot. Je kunt dan alleen nog maar aan die teen denken en aan de pijn. Maar ik geef niet op. En er komt zo weer een nieuw seizoen aan. Ik kijk er nu al naar uit.

En mensen, ik ben niet zielig. Geen slachtoffer. Ik ben een vechter. Anders had ik dit al niet kunnen volhouden. Soms heb ik wel hulp nodig. Om bijvoorbeeld bij het ziekenhuis te komen of naar de moestuin. Omdat ik geen energie heb om te fietsen. En hulp vragen vind ik heel moeilijk. En wie weet kan ik over twee weken weer wel fietsen. (Nu is mijn elektrische fiets kapot dus dat is ook wel extra balen. Want een elektrische fiets maakt het weer net iets makkelijker om te gaan fietsen.).

Jubeljaar! Ik wil uitdelen…

We zijn dit jaar in mijn jubeljaar! Ja, ik word vijftig dit jaar! Ik nodig mensen uit voor mij te bidden voor een wonder. Dat zou een mooi cadeau zijn! Al is het mooiste cadeau dat iedereen Jezus mag kennen zoals Hij is. Ik heb twee mensen zo direct in gedachten waarvoor ik bid dat ze dit jaar zullen genezen. Vanwege privacy zal ik zeggen vriendin J. en vriendin G. Respectievelijk kanker en ALS. Ik bid dat we allemaal zullen genezen en daarna hier kunnen getuigen dat het zo is. En dan is het groot feest 1 september!

Bidden jullie mee?

Misschien lees jij dit terwijl je ziek bent. Tegen jou wil ik het volgende zeggen: geef niet op! Elke ochtend als je wakker word, dank de Heer dat je er bent. En houd vol! Je bent niet alleen. Gebed verzoekjes mogen onder dit bericht. Ik denk dat er genoeg mensen zijn die voor jou willen bidden. Mag ook anoniem, want God hoort je!

Disclaimer: is het dan allemaal niks als je tot je dood ziek blijft? Nee! Want dit lijden weegt niet op tegen de eeuwige heerlijkheid die ons te wachten staat! Het allerbelangrijkste is Jezus erkennen en herkennen!

Slecht nieuws, als klap in mijn gezicht!

‬‬

Stormen in je leven

Hoe gaat het met jou? Nee, niet zo goed. Ik heb slechte berichten gekregen van de arts.

Slechte berichten kunnen een klap in je gezicht zijn. Plannen vallen in duigen en al die beste wensen van mensen die doen niets…. de wereld stort in. Het zijn stormen van het leven. Een soort desastreuze aardbeving. En Jezus lijkt te slapen. God waar bent u? Kloppen al die beloften wel? Je ziet je geliefde wegkwijnen, misschien zelfs sterven?

Ik zag het bij een vriendin, de gebeden hielpen niet, er gebeurden wonderen maar ze genas niet. Ze had wel een stille, maar grote waarheid in zich. Jezus was haar Redder, rotsvast. Ze had pijn maar tevens had ze diepe vrede! God koninkrijk op zijn kop, anders dan wij verwachten. Ken je dat verhaal in Markus, ze vergaan bijna in hun bootje en dat zegt Jezus wat wonderlijke dingen. Lees het maar eens na.

‘Jezus werd wakker en zei streng tegen de wind en het meer: “Zwijg! Wees stil!” En de wind ging liggen en het water werd helemaal rustig.’

‭‭MARKUS‬ ‭4:39‬ ‭BB

Zalig zijn gebroken mensen

Eergisteren was ik bij een dart toernooi in Rotterdam. Als je echte mensen wilt ontmoeten, moet je daar komen. Rauwe, echte mensen met het hart op de goede plaats. Maar ook o, zo gebroken. Zo bekend met afwijzing, verbroken relaties, ziekte, eenzaamheid, maar ook mooie vriendschappen en warme kameraadschap.

Ons lichaam is een breekbaar aarden vat. Jezus zegt als je tot me spreekt en je zegt “Kom maar Jezus, kom maar bij me binnen in mij” Dan ben je nog steeds dat breekbare potje maar met enorme Goddelijke kracht!

Ik verlang naar soort wondere kracht om mensen te genezen, zoals Jezus deed. Zijn Koninkrijk zichtbaar maken hier en nu! Met autoriteit spreken. Zwijg! Tegen alle nare dingen en ziekten en machten die we niet kunnen zien. In Jezus naam! In de bijbel staat dat gelovigen nog grotere dingen zouden doen dan Jezus? Waarom zie ik dat niet in het nieuws? En dan bedoel ik niet die mensen die met gebedsgenezing ongelijke benen recht trekken. Nee, grote wonderen!

Vol hoop

In Jezus naam! In de bijbel staat dat gelovigen nog grotere dingen zouden doen dan Jezus?

Vol hoop gaan we verder. Ja, ik volg Jezus. Ja, ik geloof in zijn koninkrijk. En het is zo’n ander koninkrijk dan wij verwachten of waar wij naar uitkijken. Jezus maakte onverwachte keuzes en beslissingen, tegen bepaalde conventies in. Blijf jezelf bevragen of je op het juiste pad loopt. Wanneer heb jij dingen juist op zijn kop bekeken? Wanneer heb jij vol autoriteit gesproken tegen misstanden? Waarom ben je bang? Waarom heb je geen geloof?

Jezus leeft. En leeft voort in de harten van mensen. Geef jij ruimte? Durf jij vol hoop, ruimte te geven? Ik zie het koninkrijk groeien! Ik zie blijde gezichten vol van de goedheid van God! Wil je er meer over leren? Probeer eens de app van YouVersion. Als je de basisbijbel uitkiest is het best te begrijpen.

Want weet je NIETS kan ons scheiden van de liefde van onze God. Dus al die tegenslagen en ziektes het gaat ons sterker maken. Niets of niemand kan het licht wat jij van binnen hebt doven!

Eerlijk

Niet of niemand kan het licht wat jij van binnen hebt doven!

Eerlijk gezegd vind ik dit spannend. Ik laat heel kwetsbaar een stukje van mijn geloof zien aan jou. Mijn hart voor deze wereld. Normaal hield ik mijn geloof altijd een beetje voor mezelf. En alleen als je me een beetje kende of weleens met me sprak wist je het. En hoort dit op mijn kunst website? Ja, ik denk als ik dingen ga uitspreken de beelden ook weer zullen komen. Ik wil authentiek en eerlijk zijn. En ik hoop dat je met een open hart deze blog hebt gelezen. Als je tot hier gekomen bent is dat aardig gelukt! Ik hoop deze week weer eens wat met mijn handen bezig te gaan. Mooie week jullie allemaal!

Vergeef me

Zullen we mijn seksleven uitgebreid uitmeten of voelt u daar geen behoefte toe? Sommigen moeten zich namelijk openbaar verantwoorden binnen christelijk Nederland. Rein leven wat is dat?

Vergeef me dat ik geen perfecte christen ben. Dat ik niet in jouw plaatje pas. Vergeef me dat ik zo aan het begin van het nieuwjaar zoveel verontwaardiging voel voor dingen. Zoals vuurwerk (onze huisdieren schrikken nog bij elk luid geluid), de homo gevoeligheid in de kerk en bij kerkgemeenten, klimaatverandering…..

Stadhuis Rotterdam

Toch ga ik me dit jaar wat vaker uitspreken. Ik vind er namelijk iets van. Ik vind er iets van dat met name mensen uit een bepaalde doelgroep behoorlijk veroordelend reageren op mijn posts. Veroordelend en niet liefdevol.

We zijn op dit moment geen lid van een kerk of kerkgemeente. En we bidden daarover. Verandert jouw beeld over mij? Prima! Voel je vrij om mij te ontvrienden/ ontvolgen…. Ik vind het bijzonder om te voelen als je opkomt voor een underdog, je bijna hetzelfde voelt als zij zich voelen. Wat als je de persoon nou eens zag als je eigen man of vrouw, broer/zus en Jezus stond met Zijn arm om diegene heen? Zou je dan nog steeds zo met je vinger wijzen? De Enige die recht heeft om iets te zeggen….

Waarom zit me dat nu nog steeds dwars? Omdat ik de gevolgen zie van de schade die het toebrengt aan mensen. Schade aan relatie die deze mensen zouden kunnen hebben met God/Jezus. Laat de kinderen tot mij komen, niemand mag ze hinderen.

We zijn de nieuwe “roaring twenties” ingegaan. Het jaar waarin het geheim van een intieme relatie met God een hele nieuwe invulling zal krijgen. Jezus blijft dezelfde, maar zijn wegen zijn als altijd rebels. Nieuwe wijn in nieuwe zakken. Er ontstaan steeds meer kleinere huisgroepen. Onze Creative Community is ook zo’n groep.
We komen inmiddels denk ik al 6 jaar bij elkaar vanuit verschillende windrichtingen. Delen lief en leed. En groeien en bloeien. Dichter naar elkaar en naar God. Wel op een creatieve manier en misschien niet zo conventioneel. Ik hou van mijn “groeppie”. En we zijn het heus niet altijd met elkaar eens en ook theologisch verschillen we best van mening. Maar dat kan gewoon. We slijpen ons aan elkaar. Soms komen er mensen bij, soms haken mensen af. Maar de harde kern is behoorlijk trouw. We discipelen elkaar om ook in onze omgeving weer een lichtend licht te zijn. En anderen te inspireren.

Niet heel goed voor het milieu, maar er was een vuurtje.

Hoe ga jij dit nieuwe jaar mensen inspireren? Welke creatieve plannen heb jij? Of hoef je van jezelf lekker niks, gewoon leven en groeien in 100% genade! Dat wens ik sowieso iedereen toe! En dit lied nog even tot slot:

Gezegend nieuwjaar- maar wat betekent gezegend?

Je gezegend voelen is echt een trend

#blessed

Artikel door Vaneetha Rendall Risner
Vertaald door M.Ledelay

Een snelle blik op Facebook en Twitter laat zien hoeveel mensen zich vandaag #blessed voelen. In onze wereld van sociale media kan je zeggen dat ‘je gezegend voelen’ een manier is om op te scheppen terwijl je probeert nederig te klinken.

Geslaagd? #blessed. Onverwachte salarisverhoging? #blessed. Fantastische familie? #blessed.

Als christenen gebruiken we die term natuurlijk ook. We bidden dat God ons gezin zal zegenen. We schrijven onze onverdiende gaven toe aan ‘Gods zegeningen’. We hebben het over zegeningen die weer gezegend worden. Maar wat betekent het eigenlijk? Hoe moeten we de zegen van God begrijpen? Wat is nu echt #blessed?

Het goede leven

~”Mijn beproevingen fundeerden mijn geloof op manieren die voorspoed en overvloed nooit konden.” ~

Is het gezegende leven van gelovigen synoniem aan succesvol leven? Wat is de christelijke versie van het goede leven? Een liefhebbend huwelijk, gehoorzame kinderen, een levendige bediening, een gezond lichaam, een succesvolle carrière, vertrouwde vrienden, financiële overvloed? Als dit de kenmerken zijn van een gezegend leven, dan zou het zich allemaal moeten vertalen in een buitengewoon gezegend leven.

Maar? Als iemand al die dingen zou hebben, zouden ze dan buitengewoon gezegend zijn?

In plaats van zich tot God te wenden, voelen ze zich misschien zelfvoorzienend en trots. Misschien een beetje zelfvoldaan en zelfingenomen. Hun eigen harde werk zou immers goede vruchten opleveren.

Bovendien zouden ze niet tot God moeten roepen om verlossing; alles zou al perfect zijn. Ze zouden God niet hoeven vertrouwen; ze konden op zichzelf vertrouwen. Ze zouden God niet nodig hebben om hen te vervullen; ze zouden al tevreden zijn.

Gods rijkste zegeningen

Mijn verlangen naar God wordt enorm gevoed door mijn behoeften. En het is op het gebied van verlies, waar ik mijn behoefte het meest intens voel. Onvervulde verlangens houden me op mijn knieën. Verdiept mijn gebedsleven. Onvervulde verlangens houden me op mijn knieën en laten me de Bijbel uitpluizen om Gods beloften daarin te vinden voor mij.

Aardse zegeningen zijn tijdelijk; ze kunnen allemaal worden weggenomen. De zegeningen van Job verdwenen allemaal in één noodlottige dag. Ik had ook een comfortabel leven dat binnen een paar weken was gestript. Mijn huwelijk is ontbonden. Mijn kinderen kwamen in opstand. Mijn gezondheid ging heel slecht. Mijn familie viel uit elkaar. Mijn dromen waren verbrijzeld.

En toch ervoer ik te midden van die pijnlijke gebeurtenissen Gods rijkste zegeningen. Een sterker geloof dan ik eerder had ervaren. Een diepere liefde dan ik ooit had gekend. Een meer intieme wandeling met God, dan ik ooit iemand zou kunnen uitleggen. Mijn beproevingen fundeerden mijn geloof op manieren die voorspoed en overvloed nooit konden.

Hoewel mijn beproevingen op zichzelf geen zegeningen waren, waren ze kanalen voor hen. Zoals Laura Story vraagt in haar lied “Blessings”, “Wat als je zegeningen door regendruppels komen? Wat als beproevingen van dit leven – de regen, de stormen, de moeilijkste nachten – als barmhartigheden zijn vermomd? ”

Dit revolutionaire idee van zegen is ook stevig verankerd in de Bijbel.

De rode draad

~”Lijden en beproevingen zijn geen zegeningen op zichzelf, maar ze zijn kanalen voor Gods genade.” ~

Eén vertaling van het Nieuwe Testament (ESV) heeft 112 referenties met de woorden zegen, zegen of gezegend, die geen enkele zegen verbinden met materiële welvaart.

Overweeg deze passages:

“Zalig zijn de armen van geest. . . . Gezegend zijn zij die treuren. . . . Gezegend zijn zij die worden vervolgd omwille van gerechtigheid. . . Gezegend bent u wanneer anderen u beschimpen en vervolgen. ‘(Mattheüs 5: 3–4, 10–11)

“Gezegend zijn zij die het woord van God horen en het bewaren!” (Lucas 11:28)

“Gezegend zijn zij wiens wetteloze daden vergeven zijn.” (Romeinen 4: 7; citaat Psalm 32: 1)

“Gezegend is de man die standvastig blijft onder beproeving”. (Jakobus 1:12)

“Gezegend zijn de doden die vanaf nu in de Heer sterven. . . . Gezegend zijn zij die worden uitgenodigd voor het bruiloftsmaal van het Lam. ”(Openbaring 14:13, 19: 9)

Er is geen enkele aanwijzing voor materiële welvaart of perfecte omstandigheden in een verwijzing naar het Nieuwe Testament. Integendeel, zegen hangt meestal samen met armoede en beproeving of met de geestelijke voordelen van de verbondenheid door geloof in Jezus.

In de Key-Word Study Bible staat: “Het Griekse woord dat met gezegend wordt vertaald in deze passages, is makarioi wat betekent volledig tevreden te zijn. Het verwijst naar degenen die Gods gunst ontvangen, ongeacht de omstandigheden ”(nadrukkelijk toegevoegd).

Wat is zegen dan? De Bijbel laat zien dat zegening alles is wat God geeft dat ons volledig tevreden in Hem maakt. Alles wat ons dichter bij Jezus trekt. Alles wat ons helpt het tijdelijke op te geven en het eeuwige strakker vast te houden. En vaak zijn het de worstelingen en beproevingen, de pijnlijke teleurstellingen en de onvervulde verlangens die ons daartoe in staat stellen.

Echt gezegend

~”Onvervulde verlangens houden me op mijn knieën en laten me de Bijbel uitpluizen om Gods beloften daarin te vinden.”~

Pijn en verlies transformeren ons. Hoewel we hierdoor soms in de knoop met onszelf komen , kunnen ze ons ook richting een dieper leven met God duwen dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Ze laten ons alleen in God rusten. Niet wat we voor Hem kunnen doen of bereiken. En niet wat Hij voor ons kan doen of bereiken.

In pijn en verlies, we verlangen naar Zijn Aanwezigheid. We verlangen ernaar te weten dat God voor ons is en met ons en in ons. Grote gezinnen, financiële rijkdom en een goede gezondheid zijn allemaal geweldige geschenken waar we God voor kunnen danken, maar ze zijn niet zijn grootste zegeningen. Ze kunnen ons vreugde geven, niet in God, maar in zijn gaven.Gods grootste zegen berust altijd in God zelf. Als we dat hebben, zijn we echt #blessed.

Blog site van de auteur: https://www.vaneetha.com/

https://www.desiringgod.org/articles/what-does-it-really-mean-to-be-blessed

Waarom het beeld “Violated” zo bij deze blog past? De haiku bij dit beeld vertelt het verhaal:

The peel left behind

Proud, vigorous, victory

Through dead resurrect.

Autonome kunst

Wat is dat autonoom werk? Autonoom werken voor een kunstenaar is de ultieme kans om te laten zien wie je bent. Maar het helpt wel als je een stukje muur ter beschikking krijgt of een ruimte.

Zo werd ik gevraagd om een kunstwerk te plaatsen voor de (her)opening van de Wittenberg. Ze gaan verder als retraite centrum.

En ze lieten me de gang zien waar het kunstwerk of de kunstwerken mochten komen. Mijn brein ging meteen aan de slag. En als eerste concept kwam de foto die boven aan dit bericht staat.

Het leek mij een enorm intense ervaring om hier door te lopen. Het idee erachter was dat het een gang van verandering zou zijn van wedergeboorte. Uit de wortels zullen vruchten voortbrengen. Het rood staat voor scharlaken rood en bloed van Jezus. Een echte monastieke ervaring. Maar helaas… te kort dag te veel gedoe. En geen budget. En die dingen zijn funest voor autonoom werk. Veranderen door te luisteren. Terug naar de bron. Maar niet navelstaren (ja, daar komt dat woord vandaan zie verklaring hieronder). Oud en nieuw gemixt:

Hesychasm – stilte

2019

In dit werk is gezocht naar de spanning van oude rituelen en de hedendaagse maatschappij. We leven in een razendsnelle wereld, waar stilstaan geen optie is. Geen tijd om te luisteren naar wat God ons te zeggen heeft. Deze gebedskrans staat symbool voor het “Heer, ik luister ”, de oren laten ons bij elk gebed, bewust worden dat we niet ons mond moeten gebruiken maar onze oren. Luisteren naar de stilte. Het werk bevat 33 oren welke symbool staan voor de 33 jaren dat Jezus op aarde was. De drie draden zijn van schapenwol. Dit verwijst naar mensen als schapen, die de stem moeten verstaan van de Herder. Drie draden, wijst hier op het drievoudig snoer genoemd in Prediker. De titel van het werk wijst naar het hesychasme. Monniken wijdden zich aan de absolute stilte om de onrust van de tijd te ontvluchten. Het ging om een gebedstechniek waardoor men het goddelijk licht in zichzelf kon waarnemen en innerlijke en uiterlijke rust kon verkrijgen. In eenzame afzondering moest de hesychast – in neergehurkte houding met zijn kin op zijn borst gesteund en zijn blik op zijn navel gericht – het gebed tot Jezus opzeggen: ‘Heer Jezus Christus, zoon van God, wees mij genadig!’, waarbij hij elke keer zijn adem moest inhouden totdat hij zijn gebed had uitgesproken. Zo maakte zich langzamerhand een gevoel van onuitsprekelijke gelukzaligheid meester van de biddende monnik.

Hesychasm – stilte-silence

2019

In this work I searched for a bridge or tension between old rituals and the contemporary society. We live in a fast world, where being still is not an option. No time to listen to what God has to say to us. This prayer chain symbolizes the prayer “Lord, I listen”, the ears make us aware in each prayer that we should not use our mouth but our ears. Listening to the silence. The work contains 33 ears which represent the 33 years that Jesus was on earth. The three threads are made of sheep’s wool. This refers to people as sheep, who must understand the voice of the Sheppard. Three wires, here refers to the triple cord mentioned in Ecclesiastes. The title of the work points to hesychasm. Monks dedicated themselves to the absolute silence to escape the turmoil of time. It was a prayer technique through which one could perceive the divine light within oneself and obtain inner and outer peace. In solitary isolation, the Hesychast – in a squat position with his chin resting on his chest and his gaze fixed on his navel – had to say the prayer to Jesus: “Lord Jesus Christ, son of God, have mercy on me!” hold his breath until he had finished his prayer. Thus a feeling of unspeakable bliss gradually took hold of the praying monk.

Potten draaien

Eigenlijk zou ik elke dag even moeten potten draaien. Maar ik kom er niet toe. Twee stichtingen waar ik momenteel actief voor ben en de gewone dagelijkse taken… maar vandaag heb ik weer een uitdaging aangepakt. Een gesloten vorm draaien en daar dan een potje van maken. Wil je weten hoe dat eruit ziet? Klik dan de videootjes aan (hopelijk werkt het, anders kijk je op mijn Instagram).