Gezegend nieuwjaar- maar wat betekent gezegend?

Je gezegend voelen is echt een trend

#blessed

Artikel door Vaneetha Rendall Risner
Vertaald door M.Ledelay

Een snelle blik op Facebook en Twitter laat zien hoeveel mensen zich vandaag #blessed voelen. In onze wereld van sociale media kan je zeggen dat ‘je gezegend voelen’ een manier is om op te scheppen terwijl je probeert nederig te klinken.

Geslaagd? #blessed. Onverwachte salarisverhoging? #blessed. Fantastische familie? #blessed.

Als christenen gebruiken we die term natuurlijk ook. We bidden dat God ons gezin zal zegenen. We schrijven onze onverdiende gaven toe aan ‘Gods zegeningen’. We hebben het over zegeningen die weer gezegend worden. Maar wat betekent het eigenlijk? Hoe moeten we de zegen van God begrijpen? Wat is nu echt #blessed?

Het goede leven

~”Mijn beproevingen fundeerden mijn geloof op manieren die voorspoed en overvloed nooit konden.” ~

Is het gezegende leven van gelovigen synoniem aan succesvol leven? Wat is de christelijke versie van het goede leven? Een liefhebbend huwelijk, gehoorzame kinderen, een levendige bediening, een gezond lichaam, een succesvolle carrière, vertrouwde vrienden, financiële overvloed? Als dit de kenmerken zijn van een gezegend leven, dan zou het zich allemaal moeten vertalen in een buitengewoon gezegend leven.

Maar? Als iemand al die dingen zou hebben, zouden ze dan buitengewoon gezegend zijn?

In plaats van zich tot God te wenden, voelen ze zich misschien zelfvoorzienend en trots. Misschien een beetje zelfvoldaan en zelfingenomen. Hun eigen harde werk zou immers goede vruchten opleveren.

Bovendien zouden ze niet tot God moeten roepen om verlossing; alles zou al perfect zijn. Ze zouden God niet hoeven vertrouwen; ze konden op zichzelf vertrouwen. Ze zouden God niet nodig hebben om hen te vervullen; ze zouden al tevreden zijn.

Gods rijkste zegeningen

Mijn verlangen naar God wordt enorm gevoed door mijn behoeften. En het is op het gebied van verlies, waar ik mijn behoefte het meest intens voel. Onvervulde verlangens houden me op mijn knieën. Verdiept mijn gebedsleven. Onvervulde verlangens houden me op mijn knieën en laten me de Bijbel uitpluizen om Gods beloften daarin te vinden voor mij.

Aardse zegeningen zijn tijdelijk; ze kunnen allemaal worden weggenomen. De zegeningen van Job verdwenen allemaal in één noodlottige dag. Ik had ook een comfortabel leven dat binnen een paar weken was gestript. Mijn huwelijk is ontbonden. Mijn kinderen kwamen in opstand. Mijn gezondheid ging heel slecht. Mijn familie viel uit elkaar. Mijn dromen waren verbrijzeld.

En toch ervoer ik te midden van die pijnlijke gebeurtenissen Gods rijkste zegeningen. Een sterker geloof dan ik eerder had ervaren. Een diepere liefde dan ik ooit had gekend. Een meer intieme wandeling met God, dan ik ooit iemand zou kunnen uitleggen. Mijn beproevingen fundeerden mijn geloof op manieren die voorspoed en overvloed nooit konden.

Hoewel mijn beproevingen op zichzelf geen zegeningen waren, waren ze kanalen voor hen. Zoals Laura Story vraagt in haar lied “Blessings”, “Wat als je zegeningen door regendruppels komen? Wat als beproevingen van dit leven – de regen, de stormen, de moeilijkste nachten – als barmhartigheden zijn vermomd? ”

Dit revolutionaire idee van zegen is ook stevig verankerd in de Bijbel.

De rode draad

~”Lijden en beproevingen zijn geen zegeningen op zichzelf, maar ze zijn kanalen voor Gods genade.” ~

Eén vertaling van het Nieuwe Testament (ESV) heeft 112 referenties met de woorden zegen, zegen of gezegend, die geen enkele zegen verbinden met materiële welvaart.

Overweeg deze passages:

“Zalig zijn de armen van geest. . . . Gezegend zijn zij die treuren. . . . Gezegend zijn zij die worden vervolgd omwille van gerechtigheid. . . Gezegend bent u wanneer anderen u beschimpen en vervolgen. ‘(Mattheüs 5: 3–4, 10–11)

“Gezegend zijn zij die het woord van God horen en het bewaren!” (Lucas 11:28)

“Gezegend zijn zij wiens wetteloze daden vergeven zijn.” (Romeinen 4: 7; citaat Psalm 32: 1)

“Gezegend is de man die standvastig blijft onder beproeving”. (Jakobus 1:12)

“Gezegend zijn de doden die vanaf nu in de Heer sterven. . . . Gezegend zijn zij die worden uitgenodigd voor het bruiloftsmaal van het Lam. ”(Openbaring 14:13, 19: 9)

Er is geen enkele aanwijzing voor materiële welvaart of perfecte omstandigheden in een verwijzing naar het Nieuwe Testament. Integendeel, zegen hangt meestal samen met armoede en beproeving of met de geestelijke voordelen van de verbondenheid door geloof in Jezus.

In de Key-Word Study Bible staat: “Het Griekse woord dat met gezegend wordt vertaald in deze passages, is makarioi wat betekent volledig tevreden te zijn. Het verwijst naar degenen die Gods gunst ontvangen, ongeacht de omstandigheden ”(nadrukkelijk toegevoegd).

Wat is zegen dan? De Bijbel laat zien dat zegening alles is wat God geeft dat ons volledig tevreden in Hem maakt. Alles wat ons dichter bij Jezus trekt. Alles wat ons helpt het tijdelijke op te geven en het eeuwige strakker vast te houden. En vaak zijn het de worstelingen en beproevingen, de pijnlijke teleurstellingen en de onvervulde verlangens die ons daartoe in staat stellen.

Echt gezegend

~”Onvervulde verlangens houden me op mijn knieën en laten me de Bijbel uitpluizen om Gods beloften daarin te vinden.”~

Pijn en verlies transformeren ons. Hoewel we hierdoor soms in de knoop met onszelf komen , kunnen ze ons ook richting een dieper leven met God duwen dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Ze laten ons alleen in God rusten. Niet wat we voor Hem kunnen doen of bereiken. En niet wat Hij voor ons kan doen of bereiken.

In pijn en verlies, we verlangen naar Zijn Aanwezigheid. We verlangen ernaar te weten dat God voor ons is en met ons en in ons. Grote gezinnen, financiële rijkdom en een goede gezondheid zijn allemaal geweldige geschenken waar we God voor kunnen danken, maar ze zijn niet zijn grootste zegeningen. Ze kunnen ons vreugde geven, niet in God, maar in zijn gaven.Gods grootste zegen berust altijd in God zelf. Als we dat hebben, zijn we echt #blessed.

Blog site van de auteur: https://www.vaneetha.com/

https://www.desiringgod.org/articles/what-does-it-really-mean-to-be-blessed

Waarom het beeld “Violated” zo bij deze blog past? De haiku bij dit beeld vertelt het verhaal:

The peel left behind

Proud, vigorous, victory

Through dead resurrect.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.